Vågfjädrar

Vågfjädrar

Vågfjädrar är en fjädertyp som har utvecklats som ett alternativ till en traditionell tryckfjäder. Den är perfekt för små utrymmen – både axiellt och radiellt – när relativt höga krafter eftersträvas och rörelserna är små. Med vågfjädern kan i vissa fall fjäderhöjden reduceras med upp till 50 procent. Våra vågfjädrar tillverkas av plattvalsad fjädertråd och vi kan leverera fjädrar med ytterdiameter mellan 7 och 250 mm.

Vågfjädern sparar både utrymme och pengar

Exempel på ett fall där en vågfjäder visade sig mer lämplig än en tryckfjäder gällde ett fall där fjädern skulle rymmas i ett hål med diameter 47 mm och det fanns en axel invändigt med diameter på 38 mm. Fjäderns axiella rörelse var bara 2 mm och det var önskvärt att kunna minska bygglängden för konstruktionen. Bygglängden bestämdes till största delen av fjädern.

Byte till en lösning med vågfjäder gjorde att bygglängden reducerades från 12 till 6 mm. Samtidigt kunde fjäderkraften ökas med nästan 40 %, vilket också var positivt för applikationen som helhet. Vågfjädern var dessutom mer gynnsam tillverkningsmässigt, mycket beroende på att slipning av ändvarven inte behövs.

Kom i kontakt med oss redan idag

Vi hälsar alla kunder, nya som gamla, välkomna till oss och ser fram emot att finna lösningar tillsammans med er.